lördag 1 augusti 2015

Aldrig mera dammsuga - robotdammsugare gör jobbet

Sedan några år sedan så har jag/vi använt oss utav robotdammsugare i vårt hus. Detta fantastiska hjälpmedel som gör att vi inte inte behöver dammsuga med vanlig dammsugare regelbundet längre. Tänkte berätta lite om de två dammsugare som vi har testat.
Första varianten är från Neato robotics där jag haft två modeller XV15 och XV25. Denna dammsugare är en "smart" dammsugare som kartlägger rummet som den ska dammsuga och går sedan längs med kanterna i rummet för att sedan ta resten av golvytan i ett mönster som är "fram och tillbaka" utan att missa en centimeter av golvytan. När den är klart går den vidare till nästa rum och fortsätter. Den klarar upp till 200m2 yta på en städning. En städning består av att den dammsuger 1h, går tillbaks och laddar om den behöver det för att sedan fortsätta där den slutade sist. Den laddar upp sig två gånger på en "städning" och på så sätt klarar den upp till 200m2. Denna dammsugare har ingen sidoborste så det händer att den missar lite smulor i kanterna men den har åt andra sidan en kraftfull uppsugningsfläkt vilket andra dammsugare inte har. Gillar denna modell skarpt pga av sin smarthet och kartläggningsfunktion. Man tror man har rent, man när man kört en städning med denna dammsugare och tömmer behållaren med smuts så inser man att man inte har så rent. Denna kan programmeras att köra enligt eget veckoschema och klockslag så att man alltid har ett nystädat golv när man kommer hem från jobbet!

IMG_1308[1]
Neato xv25

Neaton in action:

Den andra modellen är Miele Scout rx1 som kom ut för inte så länge sedan.
Den är inte riktigt lika "smart" som Neaton men har en viss kartläggningsfunktionalitet där även denna dammsugare ser till att hela huset blir dammsugat på ett eller annat sätt. Den har även ett körläge där den kör fram och tillbaka men den går inte längs med kanterna det första den gör utan det går rakt fram tills den dunsar i något och vänder sedan tillbaka. Men på något sätt så kommer den ihåg vart den varit och återkommer senare till ytor som den missat.
Denna har sidoborstar vilket gör att det blir renare i kanterna men den har lite sämre uppsugningsfläkt tycker jag. Den mindre uppsugningsfläkten gör att denna robot är väldigt tyst jämfört med Neaton som låter en del. Miele kan inte schemaläggas på ett smart sätt där man kan välja dagar som den ska gå utan den schemaläggs en viss tid som den ska gå varje dag. Så det är varje dag eller inte, medan neaton kan man bestämma vilka dagar den ska gå. Miele har en liten fjärrkontroll till som man kan använda om man nu inte orkar böja sig ner och trycka på knapparna på dammsugare...
Sen har Miele en dålig funktion när den fastnar, vilket kan hända, när den ev trasslar in sig i sladdar eller fastnar på leksaker som är dåligt upplockade ibland, att man måste stänga av den och när man sätter igång den så kommer den inte ihåg vart den stannade vilket gör att man måste börja om från början igen om man vill få hela huset städat utan att den ska missa några ytor. Neaton kan med stanna men den kommer ihåg vart den stannar och när man avhjälpt felet så fortsätter den som vanligt och slutför städningen.
IMG_1309[1]
Miele Scout rx1
Miele in action:


Vill ni veta mer? låt mig veta så kan jag skriva fler inlägg om dessa robotar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar